top of page
Keresés

Párkapcsolati kérdőjelek 2., avagy a Csöndjáték, a Titkos randi és a Sohanap (Lélekápolás 14.)

Elválunk a végén vagy megerősödve jövünk ki az egészből?! Tényleg ő az igazi, ha úgy várom, hogy levigye a kutyát és egyedül lehessek negyed órára, mint ahogy korábban a születésnapjaimat vártam?! 



“Mindig is azt akartad, hogy ennyit legyünk együtt, akkor most meg mi a bajod?!” - jöhetnek ilyen és hasonló jellegű kérdések akár a társunktól, de van, hogy csak magunknak szegezzük őket. Hogy lehet az, hogy van valami olyasmi az életünkben, amire korábban vágytunk és most mégsem tudjuk maradéktalanul élvezni? Nekünk semmi sem elég, nekünk semmi sem jó? Velem van a baj vagy a másikkal vagy kettőnkkel?! 


A felszínen lehet, hogy arra vágytunk, ami most van, de nem biztos, hogy a mélyén is. Ha sokat vagyunk együtt, az nem jelenti, hogy sokat vagyunk jelen. Esélyesen kapcsolódni vágytam/vágytunk többet, de attól, hogy fizikailag egy térben vagyunk, még nem biztos, hogy hozzá is tudunk férni egymáshoz, nem biztos, hogy tudunk mélyen kapcsolódni. 


A nagy világkavarodásban esélyesen megváltoznak a szeretett vagy utált, de mindenképp megtartó erejű párkapcsolati rutinjaink is. A rutinszerű, ritmusos eltávolodásaink és közeledéseink.

Ilyenkor törekedhetünk a régi rutinok megtartására, megerősítésére. Ahogyan föltehetjük magunknak azt a kérdést is, hogy van-e kedvünk új rutinokhoz?


Ha van, akkor íme néhány ötlet párkapcsolati rutin-frissítésre.


Sohanap

Egy kijelölt napon, mondjuk minden szombaton elmondunk egymásnak valamit, amit soha korábban még nem meséltünk el. 


Retro

Minden nap adott időben, mondjuk esténként fölidézünk valamit a közös múltunkból. Ez lehet jó, lehet rossz emlék. Lehet nyitva hagyni, hogy mi mentén haladunk, de lehet irányított formában is, például az egyikünk mond egy évet/nyaralást/időszakot/helyszínt, a másik mondja az ahhoz kötődő emlékét.


Csöndjáték

Berakunk egy olyan rutint, ami minden nap csöndben, szigorúan bármiféle beszélgetés nélkül történik. Reggeli kávé, délutáni jóga, esti meditálás. Éjszakai alvás nem ér.  


Egy nap kérdés, egy nap válasz

Ma én kérdezek. A társam nem azonnal válaszol, csak 24 óra múlva. Aznap ő kérdez, másnap én válaszolok. 


Rajz

Minden nap rajzolunk egymásnak valamit. Egyszerre adjuk oda es nem kommentáljuk se a sajátunkat, se a másikét. 


Jövőtükörmese

Minden nap vagy heti egyszer leülünk és azt játsszuk, hogy az unokáinknak mesélünk arról, hogy milyenek voltak a nagyszülei a karanténban. Nem arról mesélünk, hogy a nagyvilágban mik történtek, hanem hogy nagypapa és nagymama hogy ütötték el akkor az időt, mit csináltak moziba járás helyett, táncoltak-e a nappali közepén és több volt-e a szex (fogja érdekelni a 12 éven felüli unokát). Bármilyen idétlenül is hangzik elsőre, nyugodtan lerakhatunk egy plüssmacit magunkkal szemben, segít, ha van konkrétan kihez beszélnünk. 


Titkos randi

Esti randi egy ismeretlennel. Elköszönünk egymástól este fél nyolckor: jó éjt! És nyolckor és randizunk a konyhában. Úgy, mint két ismeretlen. Meghív egy teára és ismerkedünk. Az alapoktól. Milyen zenét szeretsz? Van testvéred? Milyen a viszonyod az anyukáddal? Szeretnél majd egyszer gyereket? 


Egyik sem jó ötlet önmagában, mindegyik csak egy ötlet, ami attól lesz jó, hogyha kiindulok belőle és magamra formálom, ha engedem szárnyalni a fantáziám, ha engedem játszani magam, ha megtalálom, hogy milyen ötlet lesz nekem jó vagy nekünk jó.


Nem minden új olyan, mint egy, épp a dobozából kicsomagolt laptop, hogy rögtön ezerszer jobbnak érzem a réginél.

A rutin működésének a titka, hogy van mögötte sokszori ismétlés és a próbálgatások alatt ránk formálódik. Ha kitartóan próbálkozom/próbálkozunk valamivel - bármivel is! -, akkor nagyobb az esélyünk elkerülni, hogy miközben egyre többet vagyunk együtt, egyre távolabb kerüljünk.
475 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page